Różności

Kulinarne sekrety Bordeaux – smaki regionu Aquitaine

Francja to kraj, który jest rajem dla smakoszy i słynie z bogactwa smaków. Jednym z regionów, które przyciągają miłośników dobrej kuchni jest Akwitania położona na wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego. Stolicą regionu jest Bordeaux słynące nie tylko z wykwintnych potraw, ale także z doskonałych win idealnie komponujących się ze regionalnymi potrawami.

Co warto skosztować podczas pobytu w Akwitanii?

Jeśli jesteś mięsożercą, to koniecznie podczas pobytu w Akwitanii musisz spróbować jagnięciny z Pouillac, która jest niezwykle delikatna. Do lokalnych, niezwykle drogich przysmaków należą także trufle, koniecznie skosztuj także suszonych śliwek z Agen, które są nadziewane kremem śliwkowym oraz szynki z Bayonne. Z tego regionu pochodzi także wzbudzający mnóstwo kontrowersji pasztet z gęsich wątróbek. Tradycyjna kuchnia regionu wykorzystuje również ostrygi poławiane w zatoce Arcachon. Akwitania jest regionem, który słynie także z win, jedne z najbardziej wybornych powstają w rejonie Bordeaux. Wina w tym regionie wytwarzano już w pierwszym wieku przed Chrystusem. Do jednych z bardziej znakomitych, znanych na całym świecie win z tego regionu zalicza się między innymi merlot, który świetnie sprawdzi się jako upominek z podróży.

Merlot – co warto wiedzieć o tym winie?

Jak już wspominaliśmy, wino to wywozi się z rejonu Bordeaux. Jego smak ma niższą kwasowość niż cabernet sauvignon, które również pochodzi z tej części świata, jest za to bardziej od niego owocowe w smaku. Nazwa tego wina pochodzi od Turdus merula – to gatunkowa nazwa kosa, ptaka o charakterystycznym czarnym upierzeniu. Barwa jego piór skojarzyła się przed wiekami z barwą winnych gron. Merlot to wino, które przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz łagodne smaki. Ponadto wyróżnia go umiarkowanie łagodny zapach i wyrazista barwa. Pojawiają się w nim aromaty wiśni, jagody, śliwki, jeżyny. Niektóre merloty dojrzewają w dębowych beczkach, dla tych win charakterystyczny jest z kolei aromat suszonych grzybów i ziół oraz karmelu.

Do czego pasuje wino merlot?

Merlot to wino, które doskonale komponuje się z wieloma – nie tylko mięsnymi – daniami. Możesz je podawać do pieczonych mięs – świetnie smakuje z pieczonym, nadziewanym śliwką schabem wieprzowym, wołowiną i jagnięciną. Pasuje również do dziczyzny, dań z drobiu oraz półtłustych serów. Doskonale komponuje się także z deserami na bazie czekolady. Aby móc w pełni delektować się jego smakiem, podawaj go w temperaturze od siedemnastu do osiemnastu stopni Celsjusza oraz w obłych kieliszkach, które delikatnie zwężają się ku górze.