Jak nakryć do stołu?

Od czasu do czasu okazja wymaga przyjęcia obiadowego. Jedzenie było od wieków istotną częścią spotkań towarzyskich. Ale trendy kulinarne zmieniły się ogromnie. Jak więc ustawić stół we właściwy sposób? Jak możemy stworzyć odpowiednią atmosferę zarówno na formalne, jak i nieformalne przyjęcia kolacyjne?

Istnieją różnice między formalnymi i nieformalnymi wydarzeniami kulinarnymi oraz w jaki sposób można ustawić idealny ton i stół na następną kolację; czy to sprawa formalna czy nieformalna.

Co to jest formalne nakrycie stołu?

Kiedy świętujesz specjalną rodzinną okazję lub po prostu zapraszasz szefa do siebie, a nawet spotykasz się z dawno utraconymi przyjaciółmi, możesz ustawić stół w bardziej formalny sposób, aby uczcić to wydarzenie. Formalny stół będzie miał wstępnie ustawione serwetki z materiału – i potencjalnie antyczne sztućce i szkło – a także wysokiej jakości obrus i wyszukany element centralny.

Świeczniki, srebrne dzbanki na wino i zabytkowe bordowe dzbany są również świetne, jeśli chcesz nadać elegancki ton kolacji.

Tradycyjnie na uroczystej kolacji każdy gość dostawał pusty talerz na każde danie. Kelner przynosił jedzenie i podawał je indywidualnie każdej osobie, zamiast umieszczać na stole potrawy z talerzy.

Szczerze mówiąc, ta praktyka jest staromodna i możesz po prostu wolisz podawać swoim gościom już wypełnione talerze i miski do każdego dania. Jeśli organizujesz formalną kolację, przygotowanie do sześciu dań jest ogólnie przyjętą zasadą. Kursy często obejmują przystawkę, danie rybne, danie mięsne, deser i ser.

Co to jest nieformalne nakrycie stołu?

To może być wszystko! Rodzinny obiad na niezobowiązujące spotkanie w gronie przyjaciół. Cała atmosfera powinna być bardziej zrelaksowana i nie ma potrzeby używania najlepszej porcelany i sztućców! Ale to nie znaczy, że Twój stół nie powinien dobrze wyglądać i nadal możesz użyć atrakcyjnych elementów wystroju – na przykład wazonu LED lub dekoracyjnej drewnianej miski.

Nieformalne nakrycie stołu obejmuje minimalne sztućce i sztućce. Możesz po prostu położyć całe jedzenie (gdy jest ugotowane!) Na stole, aby goście mogli sobie pomóc. Nieformalna kolacja może również składać się z jednego dania lub standardowej imprezy z trzech dań. Dobrze jest albo wybrać typowy „przystawkę, danie główne i deser”, albo po prostu zrobić porządny, obfity posiłek główny i pozwolić swoim gościom rozmawiać, śmiać się i pić podczas kolacji.

Jak ustawić stół na uroczystą kolację

Ustawiając formalny stół obiadowy, bardzo ważne jest prawidłowe umieszczenie sztućców.

Zacznij od umieszczenia talerza obiadowego pośrodku, tak aby widelce znajdowały się po jego lewej stronie, a noże i łyżki po prawej. Widelec deserowy i łyżka muszą znajdować się nad talerzem – widelec pod łyżką – przy czym pierwszy powinien być skierowany w prawo, a drugi w lewo.

Wszystkie talerze boczne powinny znajdować się po lewej stronie talerza obiadowego, a serwetki na talerzu bocznym. Jeśli wolisz, możesz również położyć serwetki na każdym talerzu.

Oto kilka wskazówek:

  • Wszystkie sztućce należy ułożyć w takiej kolejności, w jakiej będą używane – zaczynając od zewnątrz i pracując.
  • Ostrza noży powinny być skierowane w stronę płyty, a wszystkie zęby wideł muszą być skierowane w stronę sufitu.
  • Jeśli podajesz sałatkę i zupę, sałatkę należy podawać na talerzu sałatkowym, który znajduje się na talerzu. Miska na zupę jest następnie umieszczana na górze.
  • Jeśli podajesz wino czerwone i białe, należy je podawać w osobnych kieliszkach. Powinny one znajdować się nad nożem stołowym, po prawej stronie.

Wszystko, czego goście potrzebują do jedzenia, powinno znajdować się na stole i ważne jest, aby upewnić się, że każde danie jest wyczyszczone po każdym daniu.

Jak ustawić stół na nieformalnej kolacji

Nieformalna kolacja daje więcej okazji do kreatywności i nie jest tak ograniczona regułami, szczególnie jeśli chodzi o sposób prezentacji Twojego stołu i serwowane jedzenie. Ale na pewno nadal chcesz stworzyć atrakcyjne otoczenie.

Może zaczniesz od tematu? Niezależnie od tego, czy jest to po prostu kolor, czy też chcesz wybrać coś bardziej ekscentrycznego, na przykład morze. Niezależnie od tego, jaki wygląd wybierzesz, motyw może naprawdę ożywić nieformalną kolację.

Zdobądź obrusy i bieżniki, które uzupełniają Twój motyw przewodni. Umieść również ręcznie robione rękodzieło na stole, aby dodać trochę charakteru. Możesz również nieznacznie zmienić formalne trendy dotyczące ustawiania stołów, aby wyglądały bardziej swobodnie. Przychodzi na myśl kilka pomysłów, takich jak korki do wina, wykałaczki i papier, aby stworzyć zabawne etui na karty dla każdego gościa lub kolorowe, proste podgrzewacze, które rozjaśnią stół.

Wielu gospodarzy przyjęć podaje również bardziej interaktywne potrawy, aby posiłek był mniej formalny. Fajitas lub burgery dla smakoszy, na które ludzie mogą na przykład umieścić własne dodatki, mogą być naprawdę imponujące i stworzyć bardziej zrelaksowaną atmosferę.

Postaraj się położyć wszystko na stole jednocześnie, aby goście mogli wybierać, które składniki chcą jeść i podawać jedzenie. To z pewnością stworzy wyluzowaną i przyjazną atmosferę.

Organizacja przyjęcia obiadowego jest ekscytująca! Pamiętaj o tym, nawet jeśli planowanie Cię stresuje! Po prostu zdecyduj, jak formalny lub swobodny ma być wieczór. I upewnij się, że używasz odpowiedniej zastawy stołowej i etykiety jadalnej, aby nadać ton, na który zdecydujesz się!